torsdag 27 oktober 2011

Pressens frihet

Etiopien och journalisterna.

Två svenska journalister sitter fängslade i Etiopien och väntar på rättegång. Etiopien har förbjudit journalister att besöka Ogadenprovinsen där strider pågår. Journalisterna tog sig in till området från grannlandet Somalia, tillfångatogs och åtalas nu för terrorbrott.

Journalister har tidigare haft fri lejd att bevaka militära konflikter. Det har varit farligt att ge sig in i krigszoner men den risken och det beslutet har de själva fått ta. Det är en ny tid nu. Antalet dödade journalister ökar stadigt och pressen har fått lära sig försiktighet.

Den nya tiden började efter Vietnam-kriget. USA förlorade och det slutade 1975 med att USA:s ambassad i Saigon fick evakueras med helikopter. Det var ett militärt nederlag som Pentagon inte gärna ville erkänna. Istället växte det fram en dolkstötslegend. Om pressen inte hade haft så mycket negativ rapportering, om opinionen i USA inte vänt sig mot Vietnamkriget, skulle man ha vunnit.

Den lärdomen har man använt sig av i krigen i Mellanöstern och Afghanistan. Dessa moderna krig vilar på tre ben, rent militära insatser, pengar och information. Informationen måste kontrolleras och styras. Vi fick en nyskapelse, inbäddade journalister. Dessa journalister fick följa med utvalda truppförband, väl medvetna om att en negativ rapportering innebar att man miste den möjligheten.

Andra journalister som utan tillstånd befann sig på krigsskådeplatser  betraktades som fiender och legitima militära mål. Detta har fungerat mycket bra i Irak. Det är militärens egen ”information” som har dominerat nyhetsflödet och denna ”information” har okritiskt vidarebefordrats av världspressen. 

Ett exempel. Vem har hört talas om Falluja? Amerikanskt artilleri lade 2004 Falluja i ruiner medan storparten av den civila befolkningen var kvar. Falluja blev efter detta ett förbjudet område där ingen utomstående fick tillträde. Antalet döda förblev oräknade. Karantänen har fungerat, ytterst litet har sipprat ut om detta krigsbrott. Stora mängder granater med utarmat uran användes, något som gett onormalt många skador och missbildningar på nyfödda barn.  

Nu har det funnits smolk i glädjebägaren, Nyhetskanalen Al Jazeera och WikiLeaks har kommit med mycken obekväm information.

Det blir nog knepigt att tillhålla Etiopien att följa konventioner om journalisters rättigheter när landet just lärt sig något av det senaste inom modern krigföring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar